Gdy chcę schudnąć, stawiam na przekąskę z selera. Doskonale zaspokaja głód, a jest leciutka
Nadwaga wynika zwykle z faktu, że je się za dużo i zbyt kalorycznie. Warto więc zmienić nieco nawyki żywieniowe. Ja na początku odchudzania przygotowuję sobie lekkie przekąski. Ułatwiają mi zmianę nawyków żywieniowych, bo mogę po nie sięgnąć, gdy mam napad głodu. A, że nie są kaloryczne, nie szkodzą mojej sylwetce.
Z jakich składników przygotować odchudzające przekąski?
Odchudzające przekąski to takie, które nie są kaloryczne, a przy okazji dostarczają składników usprawniających trawienie. Bazują one na warzywach, które są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w błonnik. Przykładem takich warzyw jest nie tylko seler naciowy, ale też marchewka, rzodkiewka, ogórek czy brokuł. Można też sięgnąć po wafle ryżowe czy pieczywo chrupkie, które również obfitują w błonnik i doskonale sycą.
Jak zrobić odchudzającą przekąskę z selera naciowego?
Przygotowanie odchudzającej przekąski z selera naciowego nie zajmie wam dużo czasu. Łodygi selera wystarczy tylko pokroić na kawałki i napełnić je prostym, niskokalorycznym farszem. Tak przygotowaną przekąskę najlepiej spakować do zamykanego pojemnika i trzymać w lodówce. Będzie jak znalazł, gdy dopadnie was głód.
Przepis: Łódeczki z selera naciowego
Niskokaloryczna przekąska z selera naciowego i chudego twarogu
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 30 w każdej porcji
Składniki
- 4 łodygi selera naciowego
- 100 g chudego twarogu
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- czosnek granulowany
- papryka wędzona lub słodka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- posiekana kolendra
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówŁodygi selera opłucz, osusz, każdą przekrój na dwie połówki. Twaróg rozdrobnij widelcem, rozmieszaj z jogurtem, dopraw do smaku sokiem z cytryny, musztardą, czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.
- Wykańczanie przekąskiŁódeczki z łodyg selera napełnij przygotowanym farszem (łyżką lub przy pomocy szprycki). Wierzch posyp posiekaną kolendrą.
Wartość odżywcza selera naciowego
Seler naciowy to warzywo, które jest wartościowe, a przy tym niskokaloryczne. 100 g tego produktu dostarcza tylko ok. 15 kcal. Te chrupiące, soczyste łodygi są też bogate w błonnik, a także witaminę K, kwas foliowy oraz potas, wapń i fosfor. Dzięki takiemu składowi, seler naciowy to produkt idealny dla osób odchudzających się. Wspomaga bowiem trawienie, a także dobrze nawadnia. Przy okazji korzystnie wpływa na ciśnienie krwi.